Descoperirea Americii a adus mult bine Lumii Vechi. Cum am trăit fără cartofi, porumb, tutun și ciocolată desigur? Din păcate, nu știm prea multe despre civilizațiile antice ale Americii, dar se știe că ciocolata a fost făcută chiar înainte de civilizațiile mayașă și aztecă.
Arheologii susțin că mayașii foloseau ciocolata în viața de zi cu zi și nu era un privilegiu pentru clasa socială superioară, ci un destul comun. Totuși, această delicatesă a fost destul de amară și cu condimente. Mayașii, iar mai târziu aztecii, preparau ciocolată cu apă și condimentau cu condimente: ardei roșu iute, piper negru, vanilie...
Conform studiilor arheologice, mayașii cultivau cacao în grădinile lor. Odată cu dezvoltarea civilizației aztece, valoarea ciocolatei ca mijloc de plată a crescut semnificativ. Oamenii obișnuiți nu pot, iar mai târziu nici măcar nu au voie să-și permită acest „cadou al zeilor”, așa cum numesc ei ciocolată.
Aztecii trăiau mai la nord de țara mayașilor, cu care făceau comerț. Ei nu pot crescă singuri cacao, așa că trebuie să îl importe (semințe uscate și fermentate) din regiuni îndepărtate, ceea ce îi afectează prețul.
Ciocolata preia încet Europa, când conchistadorul Hernán Cortés a devenit primul european care a gustat ciocolată regală la castelul împăratului aztec Montezuma al II-lea în 1521. Câțiva ani mai târziu, a trimis o navă cu boabe de cacao și echipamentul necesar pentru a face băutura de ciocolată. p>
Spaniozii nu au rămas fascinați de băutura cu ciocolată și au început să încerce diferite ingrediente pentru a o face mai gustoasă, până când cineva a adăugat scorțișoară și zahăr. Așa se naște ciocolata caldă și dulce. Este disponibil numai pentru oamenii bogați, așa cum a fost la azteci.
Spaniolii și-au ascuns ciocolata timp de 100 de ani, dar apoi secretul s-a scurs către alte curți regale din Europa și foarte curând a cucerit întreaga lume. Sir Hans Sloane s-a gândit să adauge lapte în băutură pentru a înmuia gustul de ciocolată în jurul anului 1600.